Χιούμορ στη δουλειά: 8 λόγοι που είναι καλό

Εδώ είναι τι δεν ξέρετε για το χιούμορ

Ένα καλόγουστο, ευγενικό και σωστά τοποθετημένο αστείο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ικανοί σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον:

  • Οι ηγέτες με αίσθηση του χιούμορ θεωρούνται 27% πιο παρακινητικοί από τους ουδέτερους συναδέλφους τους [1].
  • Το 91% των στελεχών πιστεύει ότι το χιούμορ είναι σημαντικό όταν πρόκειται για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και κάνουν τη στρατηγική ηγεσίας σας να λειτουργεί για εσάς, τις ομάδες σας και τον οργανισμό σας συνολικά [1].

Οφέλη του χιούμορ στην εργασία

Πέρα από τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω:

  1. Το χιούμορ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνει τα αισθήματα ασφάλειας μέσα σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Το χιούμορ οδηγεί σε μια γνωστική αλλαγή, η οποία πηγάζει από μια συναισθηματική μετατόπιση και τη σωματική απόκριση που χαλαρώνει τους ανθρώπους καθώς γελούν.
  2. Το χιούμορ αυξάνει την αίσθηση σύνδεσης μεταξύ των απομακρυσμένων ομάδων. Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις μηχανές για την επικοινωνία και μπορεί άθελά τους να καταλήξουν να ακούγονται σαν μηχανές, το χιούμορ μπορεί να αισθάνεται εξανθρωπιστικό και να οδηγεί τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν το κοινό τους έδαφος.
  3. Μια αίσθηση ευφροσύνης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο σίγουροι για τις δραστηριότητές τους. Το χιούμορ κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο άνετα, πιο ικανοί μαθαίνω, εμπνευσμένο και ικανό.
  4. Το χιούμορ οδηγεί τους ανθρώπους να σκέφτονται με ολοένα και πιο δημιουργικούς τρόπους. Βοηθά τους ανθρώπους να σβήσουν την αρνητική φωνή μέσα στο κεφάλι τους και αντ’ αυτού τους οδηγεί να ανταποκρίνονται σε νέες ιδέες με μεγαλύτερη διαφάνεια.
  5. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι το χιούμορ κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο συμπαθείς και να αξίζουν εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν να συνεργάζονται με άλλους που τους αρέσουν και τους οποίους εμπιστεύονται. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες επιχειρηματικές συνδέσεις από ό,τι θα μπορούσατε να δείτε διαφορετικά.
  6. Ενδιαφέρεστε να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους; Ειδικά όταν θέλετε οι εργαζόμενοι να αγνοήσουν την έλξη προς τη Μεγάλη Παραίτηση [2]? Το χιούμορ μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν να εργάζονται μέσα, μειώνοντας τα ποσοστά εναλλαγής εργαζομένων.
  7. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το χιούμορ στο τέλος μιας προώθησης πωλήσεων μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την προθυμία των πελατών να πληρώσουν έως και 18% [3]. Τα αστεία του μπαμπά μπορεί να διατηρήσουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τα περιθώρια σας.
  8. Τέλος, το γέλιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να ενισχύσει τις ικανότητες των εργαζομένων να συγκεντρώνονται στις εργασίες. Κουνελάκια Energizer που καταβροχθίζουν έργα με ταχύτητα φωτός; Λοιπόν, ίσως το χιούμορ να μην μπορεί να το πετύχει αυτό, αλλά καταλαβαίνετε την ιδέα.

Το επιχείρημα κατά του χιούμορ

Φυσικά, το χιούμορ δεν είναι πάντα απαραίτητο, ευπρόσδεκτο ή αστείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χιούμορ μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν πραγματικά ζητήματα. Η υπερβολική χρήση του χιούμορ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται ανίκανοι και ο ρόλος του «κλόουν της τάξης» ή του «κλόουν γραφείου» δεν υποστηρίζεται ποτέ από κανέναν. Ωστόσο, η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος με μια απαλή αίσθηση ευφροσύνης μπορεί να κάνει την εργάσιμη ημέρα λίγο λιγότερο βαρετή και λίγο πιο γεμάτη.

Αναρωτιέστε αν μια πανδημία είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για το Levity;

Αν και υπάρχει σίγουρα χώρος για συζήτηση, η ευφροσύνη μπορεί αναμφισβήτητα να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που τους φέρνει η ζωή. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2021, ένα σοβαρό επιχειρηματικό ιστολόγιο δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “19 από τα πιο αστεία αποσπάσματα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο” [4]. Στο πλαίσιο της πανδημίας, αυτό το άρθρο ξεπέρασε κάθε άλλο άρθρο στον ιστότοπο για μήνες, και μάλιστα προκάλεσε θετικές απαντήσεις από ένα συνήθως ήσυχο κοινό, υποδηλώνοντας ότι η ευφροσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να περιηγηθούν στην αβεβαιότητα, τις προκλήσεις και την αλλαγή.

Συμπερασματικά

Όλοι εκτιμούν το χιούμορ με κάποια ιδιότητα. Για τους οργανισμούς, το χιούμορ δεν είναι μόνο ένα ευχάριστο, αλλά και ένα εργαλείο διαχείρισης που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα, ικανότητα, συνδεσιμότητα, δημιουργικότητα και υψηλότερη ικανοποίηση των εργαζομένων. Από τη χρήση του χιούμορ, η αγγλική γλώσσα αντλεί το επίθετο “good-humored”. Αυτό αντανακλά ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και μια αίσθηση ενσυναίσθησης, που απαιτούνται και τα δύο στον χώρο εργασίας.

Ως Dwight D. Eisenhower κάποτε ειπώθηκε, “Η αίσθηση του χιούμορ είναι μέρος της τέχνης της ηγεσίας… του να κάνεις πράγματα.” Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Χ. Β. Μπους ήταν επίσης γνωστοί για τη χρήση του χιούμορ σε δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επωφεληθείτε περισσότερο από τον δικό σας ρόλο, τους υπαλλήλους σας και τον οργανισμό σας—το χιούμορ θα μπορούσε να σας βοηθήσει να επιτύχετε τουλάχιστον μερικά από τα αποτελέσματα που αναζητάτε.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

[1] Χαμηλή ηθική? Κάντε το γραφείο να γελάει (καλά…κάπως)

[2] 5 εύκολες αμυχές για να διατηρήσετε το ταλέντο σας παρά τη «μεγάλη παραίτηση»

[3] Πώς να είσαι αστείος στη δουλειά

[4] 19 από τα πιο αστεία αποσπάσματα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την τεχνολογία