Πώς να κάνετε τη διαδικτυακή μάθηση πιο ελκυστική

5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ανεβείτε επίπεδο

Το eLearning έχει τη δύναμη να φέρει εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη—είτε πρόκειται για την αναβάθμιση των πιστοποιήσεων των μαθητών, είτε τους διδάσκει τη χαρά μιας νέας δεξιότητας ή χόμπι, είτε τους βοηθά να στραφούν στην καριέρα τους. Αλλά οι παραδοσιακές εμπειρίες στην τάξη δεν μεταφράζονται πάντα καλά σε συναρπαστική διαδικτυακή μάθηση. Η τήρηση του status quo μπορεί να σημαίνει κακή μαθησιακή εμπειρία για τους μαθητές. Αυτό είναι κακό για τις επιχειρήσεις και κακή εμφάνιση για τον κλάδο της ηλεκτρονικής μάθησης συνολικά.

Δείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα των βαρετών μαθημάτων και να κρατήσετε τους διαδικτυακούς σας μαθητές αφοσιωμένους. Αλλά πρώτα…

Τι είναι Δεν Ελκυστικός?

«Μιλώντας με ανθρώπους, δίνοντας στους ανθρώπους κάποια πράγματα να διαβάσουν και μετά τους δίνω μια δοκιμή».

Αυτός είναι ο ορισμός του καθηγητή Aaron Barth για ένα βαρετό διαδικτυακό μάθημα. Όπως εξηγεί στην ομιλία του στο TEDx [1], στην αρχή αγωνίστηκε να προσαρμόσει το στυλ διδασκαλίας του σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Είναι πολύ συνηθισμένο για την διαδικτυακή εταιρική εκπαίδευση, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει ένα σωρό διαφάνειες που πρέπει να διαβάσουν οι μαθητές, μερικές ασκήσεις αντιστοίχισης ερωτήσεων και απαντήσεων και στη συνέχεια ένα κουίζ—το οποίο μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουν δώδεκα φορές πριν περάσουν. Μέσω δοκιμής και λάθους, ο Barth έμαθε ότι οι διαδικτυακοί μαθητές δεν θέλουν να διδάσκονται. Θέλουν να διδαχθούν με. Αυτό σημαίνει ότι αντλούμε από τη δύναμη των ιστοριών -ανθρώπινων ιστοριών- για να δημιουργήσουμε αξέχαστες εμπειρίες. Είναι το προσωπικό νόημα, όχι το κλικ, που οδηγεί τη δέσμευση.

Τώρα ας μπούμε στο τι είναι ελκυστικός.

Πώς να δημιουργήσετε μια πιο συναρπαστική διαδικτυακή εμπειρία μάθησης για τους μαθητές σας

Για να είναι ισχυρές, οι διαδικτυακές εμπειρίες μάθησης πρέπει επίσης να έχουν νόημα. Και αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος δάσκαλος που κάνει διάλεξη μπροστά σε έναν πίνακα δεν πρόκειται να λειτουργήσει στη διαδικτυακή μάθηση. Ακολουθούν 5 τρόποι για να δημιουργήσετε ουσιαστικές εμπειρίες με το διαδικτυακό σας μάθημα και να κρατήσετε τους μαθητές κολλητούς στα διαδικτυακά σας μαθήματα:

1. Βάλτε περισσότερη αφήγηση στη διδασκαλία σας

Ο καθηγητής Barth σημειώνει στην ομιλία του στο TEDx ότι τα πρώτα αρχαιολογικά στοιχεία που έχουμε για την ανθρώπινη εκπαίδευση χρησιμοποιούσαν γραπτές ή προφορικές ιστορίες για να διδάξουν μαθήματα στους μαθητές:

Τα πρώτα μας ένστικτα γύρω από την εκπαίδευση βασίζονται στην πραγματικότητα στην αφήγηση… Οι άνθρωποι που διδάσκουν άλλους ανθρώπους χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ιστορίες… Έτσι μάθαμε και έτσι επικοινωνήσαμε. Γνωρίζουμε ότι η μάθηση με βάση το σενάριο και την ιστορία μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο μας για εξειδίκευση σε μια δεδομένη εργασία, επειδή η ιστορία προσομοιώνει τον τρόπο που μαθαίνουμε μέσω της εμπειρίας. Η μάθηση με βάση την ιστορία είναι πιο ελκυστική από την ηλεκτρονική μάθηση με κλικ και στη συνέχεια κουίζ. Aaron Barth (αρχηγός σκέψης και Πρόεδρος της Διαλεκτικής) [2]

Να γιατί λειτουργεί αυτή η μέθοδος διδασκαλίας: αφήγηση ιστοριών → ενσυναίσθηση → προσωπικό νόημα

Είμαστε έτοιμοι να συμπάσχουμε και οι ιστορίες δημιουργούν ενσυναίσθηση. Από την ενσυναίσθηση προέρχεται το προσωπικό νόημα – και η ικανότητα να εσωτερικεύουμε αυτά που μάθαμε. Ενσωματώνοντας ιστορίες και βάζοντας τους μαθητές να ερμηνεύουν ή να συζητούν σενάρια, μπορείτε να διδάξετε καλύτερα σύνθετες δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και η δημιουργικότητα. Αυτό κάνει τους μαθητές να επιστρέφουν και διασφαλίζει ότι διατηρούν αυτά που μαθαίνουν.

2. Δημιουργήστε μια κοινότητα μάθησης

Είμαστε κοινωνικά ζώα. (Μερικοί από εμάς περισσότερο από άλλους.) An διαδικτυακή κοινότητα μάθησης φέρνει την κοινωνική μάθηση στο μείγμα. Οι μαθητές έχουν ένα μέρος όπου μπορούν να συζητήσουν τις έννοιες των μαθημάτων και να απαντήσουν ο ένας στις ερωτήσεις του άλλου, καθώς και να συνεργαστούν σε εργασίες.

Κέιτ Μπέικερ [3] δημιούργησε μια κοινότητα μάθησης με το όνομα Veterinary Cytology Coffeehouse [4] για επαγγελματίες κτηνιάτρους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την κτηνιατρική κυτταρολογία και την αιματολογία. Τον πρώτο της χρόνο, η ομάδα αυξήθηκε σε 35.000 μέλη χωρίς καμία διαφήμιση. Αλλά δεν ξεκίνησε την ομάδα της με στόχο την εμπορευματοποίηση. Τραβήχτηκε στη διαδικτυακή εκπαίδευση όταν τα μέλη της ομάδας της άρχισαν να ζητούν όλο και περισσότερο μαθήματα και περισσότερες πληροφορίες.

Η συμμετοχή σε μια κοινότητα δημιουργεί επίσης μια αίσθηση ευθύνης για τους μαθητές. Δεν είναι πλέον μεμονωμένα άτομα που απαντούν σε ερωτήσεις σε μια οθόνη. Είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου.

«Βρήκα ότι η διαδικτυακή εμπειρία της δέσμευσης ενός ατόμου χωρίς ομαδική ενέργεια είναι η πιο δύσκολη αντιμετώπιση».
Pauline Scanlon, Thinkific Course Creator

Σε πιο παραδοσιακά περιβάλλοντα στην τάξη, είναι σύνηθες οι μαθητές να συναντώνται εκτός τάξης σε ομάδες μελέτης, είτε για να αναθεωρήσουν το υλικό είτε για να εξασκηθούν σε μια δοκιμασία. Δοκιμάστε να τους ωθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του διαδικτυακού σας μαθήματος—ίσως με ένα γρήγορο σεμινάριο για το πώς να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο ομάδας και να ρυθμίσετε τις δικές τους συναντήσεις Zoom.

3. Do It Live

Πηγαίνοντας ζωντανά με μερικά από τα μαθήματά σας, εισάγετε ένα νέο κοινωνικό στοιχείο. Ξαφνικά, οι μαθητές μπορούν να αλληλεπιδράσουν μαζί σας και ο ένας με τον άλλον αμέσως. Μπορούν να λάβουν άμεση ανατροφοδότηση και να επηρεάσουν την κατεύθυνση του μαθήματος. Και, όταν ένας μαθητής έχει μια ερώτηση, είναι πιθανό να το κάνουν και άλλοι. Οι συνεδρίες Q&A γίνονται ένα ισχυρό εργαλείο για τον εντοπισμό των κενών γνώσης.

Kent Bullard του Ινστιτούτου Αυτοκινητοβιομηχανίας Επιχειρηματικής Αριστείας [5] χρήσεις Κοινότητες Thinkific εργαλείο για την εκτέλεση ζωντανών ερωτήσεων και απαντήσεων για μαθητές. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή.

“Έχουμε μια ρύθμιση casting, μια θύρα μέσω του Vimeo και ενσωματώνουμε τη διεύθυνση URL του Vimeo απευθείας σε μια ανάρτηση κοινότητας”, λέει ο Bullard. “Χρησιμοποιούμε τη λειτουργία σχολίων για τη διαχείριση της αφοσίωσης για αυτές τις συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις.”

Με αυτή την απλή διαδικασία, ο Bullard είναι σε θέση να φέρει μια εντελώς νέα διάσταση στο διδακτικό του στυλ — και να αυξήσει την αξία του διαδικτυακού του μαθήματος για τους μαθητές. Για ορισμένα θέματα, η μετάδοση ζωντανά είναι μια αναγκαιότητα. Ειδικά αν το θέμα που διδάσκετε απαιτεί εξάσκηση ο ένας μπροστά στον άλλο και λήψη σχολίων σε πραγματικό χρόνο, όπως το μάθημα του Jam Gamble για τη δημόσια ομιλία.

Δεδομένου ότι το μάθημά μου επικεντρώνεται στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σας για να ενισχύσει τη φωνή σας, η μετάβαση στο live δίνει τόσο στους μαθητές μου όσο και σε εμένα την ευκαιρία να εξασκηθούμε στην παράσταση ο ένας μπροστά στον άλλο και να λάβουμε σχόλια σε πραγματικό χρόνο. Σίγουρα έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή των μαθητών. Η κοινότητά μου μού είπε ότι αισθάνεται πιο υπεύθυνη αφού κάθε τάξη είναι ζωντανή και εκτιμά την υποστήριξη που λαμβάνει ο ένας από τον άλλο καθώς περνούν το μάθημα. Jam Gamble, ιδρυτής του Slay the Mic [6]

«Κάποιος πρέπει να έχει πολύ ενέργειας και πάθους για να κάνω μια συνεδρία 90 λεπτών”, μοιράστηκε μαζί μας ο Jam. “Για μένα προσωπικά, έχω μάθει πολλά περισσότερα για το στυλ διδασκαλίας/προπονητικής μου από τότε που διδάσκω ζωντανά δύο φορές την εβδομάδα. Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να επαναξιολογήσω και να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές καθώς προχωράω».

Στο Thinkific, μπορείτε να ενσωματώσετε ζωντανά μαθήματα στο διαδικτυακό σας μάθημα χρησιμοποιώντας το Zoom.

4. Διαθέτετε ένα διαφορετικό μείγμα περιεχομένου για να προσαρμόσετε διαφορετικά στυλ μάθησης

Η ίδια δομή περιεχομένου δεν θα λειτουργεί για κάθε μάθημα ή μαθητή που διδάσκετε. Το κλειδί για τη δημιουργία εμπειριών μετασχηματιστικής μάθησης είναι να είσαι προσαρμόσιμος και να εκμεταλλευτείς τη διαφοροποιημένη διδασκαλία [7].

Ως διδακτική φιλοσοφία, η διαφοροποιημένη διδασκαλία αναγνωρίζει ότι διαφορετικοί μαθητές απορροφούν διαφορετικές πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, κάποιος που δυσκολεύεται να κατανοήσει μια έννοια διαβάζοντας ένα μεγάλο τμήμα κειμένου μπορεί να είναι σε θέση να το μάθει καλύτερα όταν παρουσιάζεται σε ένα βίντεο. Για άλλους, η δυνατότητα επιστροφής και ανάγνωσης ενοτήτων κειμένου με τον δικό τους ρυθμό μπορεί να είναι πιο πολύτιμη από μια οπτικοακουστική παρουσίαση.

Ακολουθούν ορισμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τους μαθητές αφοσιωμένους μέσω της διαφοροποιημένης διδασκαλίας:

 • Συμπεριλάβετε περισσότερα βίντεο στα μαθήματά σας
  Ακολουθεί μια λίστα με τις ρυθμίσεις οικιακής εγγραφής βίντεο που μπορείτε να δοκιμάσετε [8], και μερικές συμβουλές για το πώς να δημιουργήσετε αποτελεσματικά εκπαιδευτικά βίντεο [9].
 • Κάντε τις παρουσιάσεις σας πιο δυναμικές
  Το Prezi ζωντανεύει τις παρουσιάσεις σας χρησιμοποιώντας κίνηση, ζουμ και χωρικές σχέσεις για την παρουσίαση δεδομένων [10].
 • Αναβαθμίστε την παρουσίασή σας με μια φωνή
  Δημιουργήστε μια φωνητική παρουσίαση για να καθοδηγήσετε τους μαθητές σας στις διαφάνειες, ενώ παράλληλα ξεκουράζετε τα μάτια τους και ενεργοποιείτε άλλες αισθήσεις [11]. Τα φωνητικά σάς επιτρέπουν να αντικαθιστάτε διαφάνειες με μεγάλο κείμενο με εικόνες και διαγράμματα χωρίς να κόβετε περιεχόμενο.
 • Κάντε τα μαθήματά σας διαδραστικά
  Με το H5P, μπορείτε να δημιουργήσετε κουίζ, παιχνίδια και άλλα εργαλεία εκμάθησης με δυνατότητα κλικ για να βοηθήσετε τους μαθητές να εξερευνήσουν το θέμα του μαθήματός σας από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να διατηρήσουν πληροφορίες [12]. Δείτε μερικά παραδείγματα παρουσιάσεων [13]. Το ωραίο με το H5P είναι ότι ενσωματώνεται με το Thinkific, επομένως δεν χρειάζεται να είστε τεχνικός για να ενσωματώσετε διαδραστικό περιεχόμενο στα μαθήματά σας [14].
 • Προσέξτε τι λειτουργεί για τους άλλους
  Δοκιμάστε μερικές από τις συμβουλές που έχουν μοιραστεί ο Esai Arasi και άλλοι στην Κοινότητα δημιουργών μαθημάτων του Thinkific για να κάνετε τις παρουσιάσεις σας πιο ελκυστικές.

“Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε με μια παρουσίαση για να την κάνετε ελκυστική. Δεν έχει να κάνει μόνο με το σχέδιο. Έχει να κάνει με ολόκληρη την εικόνα.”
Esai Arasi, Thinkific Course Creator

5. Αναποδογυρίστε το σενάριο

Είναι κοινός τόπος ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε ένα θέμα είναι να το διδάξετε. Γιατί λοιπόν να μην δώσετε την ευκαιρία στους μαθητές σας; Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να εξασκηθούν στη διδασκαλία όσων έχουν μάθει χρησιμοποιώντας σύγχρονη και ασύγχρονη μάθηση:

 1. Σύγχρονη μάθηση
  Αυτό περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο και είναι χρήσιμο για ζωντανά μαθήματα. Δημιουργήστε μια αίθουσα επιμέρους μαθημάτων στο Zoom και ζητήστε από την ομάδα εκμάθησής σας να συγκληθεί ξανά μετά το μάθημα για να μοιραστεί ό,τι έμαθε—είτε με εσάς είτε με άλλους μαθητές. Αυτή η πρακτική μπορεί να δομηθεί τόσο επίσημα ή ανεπίσημα όσο εσείς θεωρείτε αποτελεσματική.
 2. Ασύγχρονη μάθηση
  Αφού ολοκληρώσουν μια τάξη, ζητήστε από τους μαθητές να απαντήσουν σε μια ερώτηση που θέτετε ή να απαντήσουν ο ένας στις ερωτήσεις του άλλου. Ακόμη και αν θέσουν ερωτήσεις στους συμμαθητές τους – αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός δασκάλου που δίνει ένα κουίζ – οι μαθητές θα ενισχύσουν τα μαθήματα που έχουν μάθει.

Η τελευταία λέξη

Η δέσμευση των μαθητών μεταφράζεται άμεσα σε διαδικτυακή επιτυχία μάθησης. Όσο πιο ελκυστικό είναι το μάθημά σας, τόσο πιο πολύτιμο είναι για τους μαθητές και τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το μάθημά σας. Δημιουργώντας νόημα, αλλάζοντας τις μορφές διδασκαλίας και συνδέοντας απευθείας με τους μαθητές σας, γίνεστε καλύτερος δάσκαλος και βοηθάτε τους μαθητές σας να γίνουν καλύτεροι μαθητές.

Ελα στη συζήτηση! Μοιραστείτε τις συμβουλές αφοσίωσης στο διαδικτυακό σας μάθημα και λάβετε συμβουλές από τον α κοινότητα ομοϊδεατών δημιουργών μαθημάτων.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

[1] Γιατί η ηλεκτρονική μάθηση σκοτώνει την εκπαίδευση | Aaron Barth | TEDxKitchenerED

[2] Aaron Barth, MA, Ph.D’09 (Φιλοσοφία)

[3] Σχολή Κτηνιατρικής Κυτταρολογίας

[4] Κτηνιατρική Κυτταρολογική Καφέ: Περιπτώσεις και Συνομιλία

[5] Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Αριστείας Αυτοκινήτου

[6] Slay the Mic

[7] Τι είναι ο σχεδιασμός της μαθησιακής εμπειρίας; (Συμβουλές και παραδείγματα)

[8] Πώς να δημιουργήσετε ένα οικιακό στούντιο εγγραφής βίντεο με φτηνό κόστος

[9] Πώς να δημιουργήσετε αποτελεσματικά εκπαιδευτικά βίντεο

[10] Prezi: Παρουσιάστε μέσω βίντεο και διατηρήστε την ανθρώπινη σύνδεση όταν εργάζεστε ή μαθαίνετε από το σπίτι

[11] Πώς να κάνετε ένα Voiceover σε διαφάνειες Google ή PowerPoint

[12] H5P

[13] H5P: Παρουσίαση Μαθήματος

[14] Προσθήκη εργαλείων H5P.org στο μάθημά σας

Έκδοση eBook: Thinkific

Σκεπτικός

Η ισχυρή πλατφόρμα του Thinkific καθιστά εύκολο να μοιραστείτε τις γνώσεις σας, να αυξήσετε το κοινό σας και να κλιμακώσετε την επιχείρηση που ήδη αγαπάτε. Είτε εκπαιδεύετε 10 μαθητές είτε 10 εκατομμύρια, έχετε την πιο εύκολη τεχνολογία και την καλύτερη υποστήριξη στην επιχείρηση.

Αρχικά δημοσιεύτηκε στις www.thinkific.com.