Πώς να δημιουργήσετε ένα διαδικτυακό μάθημα από την αρχή

Ξεκινήστε τη διδασκαλία στο Διαδίκτυο με αυτά τα 10 βήματα

Το 2020 και το 2021, η εκπαίδευση πέρασε στην ψηφιακή σφαίρα. Πολλοί δάσκαλοι, σχολεία, ιδρύματα και εταιρείες έπρεπε να μάθουν πώς να δημιουργούν ένα διαδικτυακό μάθημα, αν δεν το γνώριζαν ήδη.

Αυτή η στροφή στον ψηφιακό κόσμο δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς περίπου το 42% των επιχειρήσεων ισχυρίζονται ότι παρατηρούν αύξηση των εσόδων με τον μετασχηματισμό προς την ηλεκτρονική εκπαίδευση. Επιπλέον, η διαδικτυακή εκπαίδευση μειώνει τον χρόνο που αφιερώνεται στη μάθηση κατά 60% σε σύγκριση με την επίσημη εκπαίδευση [1]. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι αυτό που απαιτούσε η παγκόσμια κατάσταση άνοιξε μια πλεονεκτική πόρτα για τον κλάδο της ηλεκτρονικής μάθησης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, τα οφέλη της διαδικτυακής εκπαίδευσης είναι αμέτρητα. Ως εκ τούτου, η εκμάθηση του τρόπου δημιουργίας ενός διαδικτυακού μαθήματος καθίσταται απαραίτητη για τους διάφορους φορείς στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Ποιος χρειάζεται να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό μάθημα;

Οι εταιρείες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προτιμούν όλο και περισσότερο την ηλεκτρονική εκπαίδευση έναντι άλλων επιλογών. Ως εκ τούτου, πολλοί επαγγελματίες σκέφτονται να μάθουν πώς να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό μάθημα.

1. Καθηγητές και Εκπαιδευτές

Τα ιδιωτικά μαθήματα μπορεί να διαφέρουν ως προς το θέμα, από μαθήματα στο σχολείο μέχρι μαθήματα χορού ή γιόγκα. Με την αλλαγή στις προσδοκίες και τις συνήθειες των ανθρώπων, όλες αυτές οι τάξεις πέρασαν στην ψηφιακή σφαίρα. Γι’ αυτό δάσκαλοι και εκπαιδευτές σε διάφορους τομείς έχουν αρχίσει να δημιουργούν διαδικτυακά μαθήματα. Ανεξάρτητοι δάσκαλοι και εκπαιδευτές, μαζί με προσωπικούς και επαγγελματίες προπονητές, μπορούν να προσεγγίσουν το κοινό τους με μια διαδικτυακή συνεδρία. Οι πιο πρόσφατες εμπειρίες από τον κλάδο της εκπαίδευσης μας έδειξαν ότι ακόμη και οι δάσκαλοι στα γενικά σχολεία μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό μάθημα.

2. Ομάδες μάρκετινγκ και πωλήσεων

Τα διαδικτυακά μαθήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς σκοπούς, όπως η εισαγωγή της επωνυμίας σας σε υποψήφιους πελάτες και συνεργάτες. Επιπλέον, ένα διαδικτυακό μάθημα σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας μπορεί να παρουσιάσει τις δυνατότητες, τις λύσεις και την αξία σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερους δυνητικούς πελάτες και να ενισχύσετε τις πωλήσεις. Επομένως, οι ομάδες μάρκετινγκ και πωλήσεων μπορεί να χρειαστεί να μάθουν πώς να δημιουργούν ένα διαδικτυακό μάθημα ως στρατηγική μάρκετινγκ και πωλήσεων. Για παράδειγμα, τα εκπαιδευτικά διαδικτυακά μαθήματα του Hubspot Academy προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις υπηρεσίες τους και παρέχουν στους πελάτες καθοδήγηση.

3. Ομάδες Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Τα διαδικτυακά μαθήματα επιτρέπουν στις εταιρείες να διατηρούν ισχυρή επικοινωνία. Επιτρέπουν στις εταιρείες να δημιουργήσουν εκπαίδευση και να ενημερώνουν τους υπαλλήλους τους για τις τελευταίες αλλαγές και εξελίξεις. Οι ομάδες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων παρεμβαίνουν εδώ, καθώς είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία δεσμών. Για παράδειγμα, δημιουργούν online εκπαίδευση ενσωμάτωσης που βοηθά τους νέους προσλαμβάνοντες να κατανοήσουν γρήγορα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επομένως, αυτές οι ομάδες μαθαίνουν όλο και περισσότερο πώς να δημιουργούν ένα διαδικτυακό μάθημα.

4. Όλοι οι άλλοι

Πάνω από το 60% όλων των χρηστών του Διαδικτύου έχουν συμμετάσχει σε διαδικτυακό μάθημα [1]. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα διαδικτυακά μαθήματα πηγάζει από την ευκολία που προσφέρουν. Επιτρέπουν τόσο στους χρήστες όσο και στους εκπαιδευτές να μαθαίνουν και να διδάσκουν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Εάν έχετε καλή γνώση οποιουδήποτε θέματος, απολαμβάνετε να μιλάτε για αυτό και έχετε πρακτική εξάσκηση σε αυτό, η δημιουργία ενός διαδικτυακού μαθήματος θα είναι εύκολο για εσάς. Επιπλέον, μπορεί να απαιτήσετε πληρωμή για την εγγραφή σας στα διαδικτυακά σας μαθήματα. Πλατφόρμες για ηλεκτρονικές πληρωμές όπως οι Wise, PayPal και iyzico μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό ή μπορείτε να ξεκινήσετε το μάθημά σας σε μια πλατφόρμα all-in-one όπως το Vedubox που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε το περιεχόμενό σας, να διαχειρίζεστε τους χρήστες και να πληρώνεστε εντός ένα ενιαίο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε τις γνώσεις σας σε χρήματα. Win-win.

10 βήματα για να δημιουργήσετε ένα διαδικτυακό μάθημα

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα διαδικτυακό μάθημα; Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα 10 βήματα που σας παρουσιάζουμε. Με τις λεπτομερείς προτάσεις μας, δεν θα έχετε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τη δημιουργία ενός διαδικτυακού μαθήματος.

1. Βρείτε το θέμα και τα υποθέματά του μαθήματος

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού μαθήματος είναι η επιλογή του θέματος του μαθήματος. Για ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό διαδικτυακό μάθημα, αποφασίστε για ένα θέμα που σας αρέσει να συζητάτε και σκεφτείτε τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό σας. Θα πρέπει επίσης να έχετε λεπτομερείς γνώσεις και μια καλή ποσότητα εμπειρίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γνωρίζετε ήδη τι θα διδάξετε. Αυτό το βήμα θα είναι πιο απλό για εσάς, ειδικά αν έχετε ήδη διδάξει εκτός σύνδεσης. Ωστόσο, τα διαδικτυακά μαθήματα σάς προσφέρουν διάφορα εργαλεία και μπορείτε να επανεξετάσετε τα θέματά σας για να τα επεξεργαστείτε χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία. Μπορείτε να δημιουργήσετε πιο συγκεκριμένα μαθήματα χωρίζοντας το κύριο θέμα σας σε υποθέματα.

Παραδείγματα
Να είστε δημιουργικοί με τις ιδέες διαδικτυακών μαθημάτων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα θεμάτων για ένα διαδικτυακό μάθημα:

  • Γιόγκα
  • Javascript
  • Δημιουργικό γράψιμο
  • Photoshop
  • Microsoft Excel

Αυτά είναι παραδείγματα των κύριων θεμάτων. Πες ότι διδάσκεις γιόγκα. Αν προτιμάτε να είστε συγκεκριμένοι, αντί να ονομάσετε το θέμα σας «γιόγκα», μπορείτε να διδάξετε ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, ασάνα (σωματική πρακτική) κ.λπ.

2. Ερευνήστε το θέμα εκτενώς

Το θέμα και τα υποθέματά σας έχουν τελειώσει. Τι έπεται? Αρχικά, συγκεντρώστε το εκπαιδευτικό σας υλικό και δείτε αν είναι ενημερωμένο. Στη συνέχεια, για να ενημερωθείτε για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, αναζητήστε το θέμα του μαθήματος σας στο διαδίκτυο. Υπάρχουν αλλαγές; Υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν αυτό το θέμα;

Παραδείγματα
Ας υποθέσουμε ότι σκοπεύετε να διδάξετε προγράμματα MS Office στους υπαλλήλους σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις σε αυτά τα εργαλεία. Να γνωρίζετε ποιες λεπτομέρειες είναι σημαντικές για τους υπαλλήλους σας.

3. Αναλύστε το κοινό σας

Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τι σκέφτεται, επιθυμεί ή χρειάζεται το κοινό σας. Κάθε κοινό θα έχει τη δική του εστίαση, ακόμη και όταν διδάσκετε το ίδιο θέμα. Ως εκ τούτου, βοηθά στη δημιουργία ομάδων μάθησης με σύνεση, βρίσκοντας κοινά ενδιαφέροντα. Παρατηρήστε τι ρωτούν συχνά οι άνθρωποι για το θέμα, πώς δυσκολεύονται κατά τη μάθηση και ποιο μέρος του θέματος βρίσκουν το πιο ενδιαφέρον.

Παραδείγματα
Μπορείτε να κάνετε συνέντευξη με μερικούς από τους υποψήφιους μαθητές σας, να κάνετε έρευνες ή να δώσετε μικρές εργασίες για να δείτε το επίπεδο και τις προσδοκίες τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να δείτε τι σκέφτονται οι άνθρωποι.

4. Γράψτε ένα περίγραμμα μαθήματος

Όταν αισθάνεστε ότι έχετε καλή αίσθηση του τι περιμένει το κοινό σας από εσάς, ξεκινήστε να γράφετε ένα περίγραμμα. Σημειώστε ορισμένα κύρια υποθέματα και κατηγοριοποιήστε παρόμοια θέματα σε ενότητες μελέτης. Η ροή της πορείας σας θα εμφανιστεί σύντομα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε επίσης να δείτε πόσες ώρες διδασκαλίας θα χρειαστείτε. Εάν χάνετε κάτι στη διαδρομή μάθησης, θα είναι ευκολότερο να το ανακαλύψετε με το περίγραμμα.

Χρήσιμη συμβουλή
Ο καταιγισμός ιδεών είναι αποδεκτός και μάλιστα επιθυμητός!

5. Αναπτύξτε το περιεχόμενο του μαθήματος

Χάρη στις διαρκώς αυξανόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, έχουμε πολλά εργαλεία για την ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου για διαδικτυακά μαθήματα. Τα βίντεο εμφανίζονται ως το κύριο μέσο διδασκαλίας, αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε έγγραφα PDF, SCORM, τράπεζες ερωτήσεων, ζωντανά μαθήματα, διαδικτυακά σεμινάρια κ.λπ.

Χρήσιμη συμβουλή
Αν αναρωτιέστε πώς να κάνετε ένα διαδικτυακό μάθημα πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μεθόδους υψηλής τεχνολογίας όπως το AR, το VR ή το gamification.

6. Βρείτε μια διαδικτυακή πλατφόρμα

Όταν ολοκληρώσετε τη δημιουργία του περιεχομένου των μαθημάτων σας, είναι καιρός να τα συγκεντρώσετε όλα σε μια πλατφόρμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Drive ή άλλη επιλογή που βασίζεται σε σύννεφο. Ωστόσο, εάν το υλικό του μαθήματος σας είναι μια εξαιρετική πηγή μάθησης, είναι καλύτερα να το παρουσιάσετε με οργανωμένο τρόπο.

Χρήσιμη συμβουλή
Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα LMS με μια βιβλιοθήκη πόρων που υποστηρίζει διάφορες μορφές. Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια διαδρομή μάθησης και να εμπλουτίσετε την πορεία σας με πολλές άλλες δυνατότητες. Αυτές οι πλατφόρμες σάς δίνουν τη δυνατότητα να οργανώνετε διαδικτυακές εξετάσεις, να δίνετε εργασίες και να αναφέρετε την επιτυχία και την πρόοδο των μαθητών.

7. Απευθυνθείτε στο κοινό σας

Πρέπει επίσης να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στο μάρκετινγκ. Το επόμενο βήμα είναι να ανακοινώσετε το διαδικτυακό σας μάθημα μέσω των κατάλληλων καναλιών. Αυτό μπορεί να γίνει με αποστολή email στους υπαλλήλους, μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω διαφήμισης ή μέσω μιας διαδικτυακής πύλης πωλήσεων.

Χρήσιμη συμβουλή
Για καλύτερη εμπειρία χρήστη, η καλύτερη επιλογή είναι να βρείτε μια πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν εύκολα.

8. Αγοράστε το περιεχόμενό σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα κοινωνικά κανάλια όπως Twitter, Instagram, Facebook ή LinkedIn για να προσεγγίσετε διαφορετικά κοινά. Άλλα παραδείγματα στρατηγικών μάρκετινγκ θα μπορούσαν να είναι τα εξής:

  • Blogging / blogging επισκεπτών
  • μάρκετινγκ επιρροής
  • Πληρωμένη διαφήμιση
  • Διαφημίσεις YouTube
  • Podcast ή διαδικτυακά σεμινάρια

Χρήσιμη συμβουλή
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα δωρεάν μίνι μάθημα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τμημάτων από το αρχικό σας μάθημα. Ζητώντας στοιχεία επικοινωνίας για την εγγραφή θα διευρύνει τη βάση δεδομένων σας για το μάρκετινγκ μέσω email.

9. Αξιολογήστε την ανατροφοδότηση

Εάν βελτιώνετε συνεχώς την πορεία σας και κάνετε αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων, θα είναι πιο πιθανό να προτείνουν το διαδικτυακό σας μάθημα σε άλλους ή να συμμετάσχουν σε επερχόμενα σεμινάρια και εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συγκεντρώνετε κριτικές τακτικά. Προετοιμάστε έρευνες ή πραγματοποιήστε συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες για να ρωτήσετε τι πιστεύουν για το μάθημα ή πώς μπορείτε να το βελτιώσετε.

Το κύριο όφελος
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μάθετε από τις αδυναμίες σας και να ενισχύσετε το αναλυτικό πρόγραμμα και τις μεθόδους σας μακροπρόθεσμα.

10. Δώστε Πιστοποιητικό

Οι ανταμοιβές αποτελούν θεμελιώδες συστατικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες τις ηλικίες. Όλοι το εκτιμούν όταν οι άνθρωποι βλέπουν τη σκληρή δουλειά τους και αναγνωρίζουν τις νέες τους δεξιότητες. Ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης ή επιτυχίας στο διαδικτυακό σας μάθημα ενισχύει τα κίνητρα στους συμμετέχοντες. Παρέχετε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό για να το μοιραστούν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn, ή επισυνάψτε το στο email τους για να δείξουν την αφοσίωσή τους στο θέμα. Κάντε τους να νιώσουν επικυρωμένοι και βλέποντες.

Η διαδικτυακή μάθηση είναι μια αυξανόμενη τάση και περιλαμβάνει διάφορους εκπαιδευτές και διάφορα θέματα. Ακολουθήστε αυτά τα 10 παραπάνω βήματα για να δημιουργήσετε το καλύτερο διαδικτυακό μάθημα και να εγγραφείτε στο οικοσύστημα.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

[1] 100+ που πρέπει να γνωρίζετε στατιστικά διαδικτυακής μάθησης το 2022