Πανεπιστήμιο Πληροφορικής στην Ουκρανία, STEM και ισότητα των φύλων: SRM

Το ενδιαφέρον για Ουκρανούς ειδικούς από μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο αυξάνεται κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, το ζήτημα της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης τέτοιων εργαζομένων με βάση καινοτόμες αρχές είναι πιο πιεστικό από ποτέ. Ο Sergey Tokarev, επιχειρηματίας πληροφορικής και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Roosh, μοιράστηκε το όραμά του για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ικανό να εκπαιδεύει τέτοιους ειδικούς στην Ουκρανία. Ο ειδικός μίλησε επίσης για τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της πληροφορικής, του STEM, της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης (ML).

Αυτό το καλοκαίρι, υπογράφηκε μνημόνιο για την ίδρυση πανεπιστημίου πληροφορικής στην Ουκρανία. Ξεκίνησαν από τον επενδυτή Sergey Tokarev και τον Tymofiy Mylovanov, τον Πρόεδρο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η εκπαιδευτική διαδικασία στο νέο πανεπιστήμιο θα βασίζεται σε εντελώς νέες αρχές σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο, όπου οι διδάσκοντες όχι μόνο διδάσκουν τους φοιτητές τους αλλά συμμετέχουν άμεσα στη δημιουργία startups, παίρνοντας ένα κόψιμο σε αυτές. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο παρακινεί τους διδάσκοντες αλλά και μετατρέπει το εκπαιδευτικό ίδρυμα σε πραγματικό επιταχυντή startup.

Οι υπεύθυνοι του έργου σημειώνουν επίσης ότι το πανεπιστήμιο παρέχει στους φοιτητές εργαστήρια Ε&Α, στούντιο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και μια πανεπιστημιούπολη που θα βρίσκεται στο Κίεβο. Επιπλέον, θα είναι διαπιστευμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και θα διδάξουν εκεί οι καλύτεροι ειδικοί που θα προσκληθούν από διάφορες χώρες.

Ο Sergey Tokarev εργάζεται στον τομέα της πληροφορικής για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο επιχειρηματίας δημιούργησε πολλές τεχνολογικές εταιρείες και επένδυσε σε δεκάδες έργα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής εφαρμογής Reface που έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ειδικός είναι επίσης ο ιδρυτής του venture studio Pawa που στοχεύει να δημιουργήσει και να αναπτύξει έργα βασισμένα σε AI και ML. Είχε επίσης ρόλο στην ίδρυση της εταιρείας τεχνολογίας Roosh. Εκτός από πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις πληροφορικής, η Roosh περιλαμβάνει επίσης ένα venture fund και διάφορα εκπαιδευτικά έργα. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2020, ο Tokarev υποστήριξε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακών Πληροφοριών της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή του hackathon HackCorona. Στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 και σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 900 ομάδες.

Ο Sergey Tokarev είναι επίσης ένας από τους εμπνευστές του έργου STEM is FEM που αμφισβητεί τα στερεότυπα των φύλων στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Φέτος, οι συγγραφείς του πραγματοποίησαν ένα καλλιτεχνικό έργο SHE is SCIENCE, με στόχο να διαδώσει τις ειδικότητες STEM μεταξύ των κοριτσιών, καθώς και να μιλήσει σε ένα ευρύ κοινό για γυναίκες επιστήμονες από την Ουκρανία. Οι διοργανωτές έλαβαν περισσότερα από 560 δοκίμια διαγωνισμού και το χρηματικό έπαθλο που αποκτήθηκε μέσω της δημοπρασίας ανήλθε σε περισσότερα από 40.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η Ουκρανία έχει μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος STEM και την προσέλκυση επενδύσεων στην πληροφορική. Πιστεύει ότι οι Ουκρανοί ειδικοί πληροφορικής είναι απίστευτα επιμελείς και ως εκ τούτου εκτιμώνται τόσο από εταιρείες από όλο τον κόσμο, ακόμη και από τις μεγάλες. Και οι υψηλές δυνατότητες του ουκρανικού προσωπικού μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων κολοσσών όπως η Google, η Microsoft και η Amazon, που έχουν ήδη ανοίξει τα γραφεία τους στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο ιδρυτής της Roosh πιστεύει ότι ο τομέας της πληροφορικής στην Ουκρανία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Και ως εκ τούτου, το ζήτημα της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ειδικών της πληροφορικής, γίνεται όλο και πιο πιεστικό. Σύμφωνα με τον Tokarev, τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα, αν και παρέχουν μια καλή βάση, περιορίζονται από τη γραφειοκρατία και ως εκ τούτου υστερούν πολύ σε σχέση με τις κορυφαίες τάσεις. Για να αλλάξει αυτό, απαιτείται άλλη προσέγγιση. Ως παράδειγμα, ο επιχειρηματίας αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου οι φοιτητές των ειδικοτήτων STEM όχι μόνο μαθαίνουν θεωρία αλλά έχουν επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους με τους δασκάλους τους να συμμετέχουν στενά στη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ο Σεργκέι Τοκάρεφ ανέφερε την έλλειψη προσωπικού και τη διαρροή εγκεφάλων. Πολύ συχνά, ειδικευμένοι Ουκρανοί ειδικοί φεύγουν από τη χώρα επειδή οι τοπικές εταιρείες δεν μπορούν να τους προσφέρουν αξιοπρεπή μισθό ή συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με τον επενδυτή, με την ίδρυση του πανεπιστημίου πληροφορικής, η ποιότητα της εκπαίδευσης STEM όχι μόνο θα βελτιωθεί, αλλά θα αλλάξει και ολόκληρη η βιομηχανία στην Ουκρανία. Και αυτό θα αποτελέσει ώθηση για την ανάπτυξη έργων που μπορούν να προσελκύσουν εκατομμύρια επενδύσεις.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για Σεργκέι Τοκάρεφ στην πηγή.