Οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες βλάπτουν την προπόνησή σας;

Όσο δελεαστικά κι αν είναι, δεν αξίζει τον κόπο

Πόσο συχνά έχετε ανοίξει ένα κομμάτι προπόνησης με μια ιστορία που ξέρετε ότι θα έχει το κοινό σας να γελάσει ή να σοκαριστεί και να δέος, μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή του; Πόσες φορές έχετε κάνει ένα γρήγορο google και έχετε τραβήξει την πρώτη μισή αξιοπρεπή εικόνα που είδατε απλώς για να προσθέσετε ένα οπτικό στοιχείο; Έχετε προσθέσει ποτέ λίγη μουσική υπόκρουση μόνο για να φτιάξετε τη διάθεση ή για λίγη διασκέδαση; Αν ναι, μπορεί να έχετε πέσει θύματα σαγηνευτικών λεπτομερειών. Μην ανησυχείτε – όλοι το έχουμε ξανακάνει. Τι είναι όμως οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες; Και γιατί είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε;

Τι είναι οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες;

Οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες είναι ενδιαφέρουσες αλλά άσχετες πληροφορίες που διολισθαίνουν σε εμπειρίες εκπαίδευσης και μάθησης μεταξύ των κύριων σημείων. Οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες μπορεί συχνά να είναι διασκεδαστικές και στιγμιαία ελκυστικές. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό για τους εκπαιδευτές και τους σχεδιαστές μάθησης να τα προσθέσουν στις συνεδρίες ή τα μαθήματά τους για να τραβήξουν την προσοχή των μαθητών τους. Μερικά παραδείγματα σαγηνευτικών λεπτομερειών περιλαμβάνουν:

 • Περιττές πληροφορίες για έναν χαρακτήρα ιστορίας
 • Ανόητες εικόνες, GIF ή βίντεο που προστέθηκαν μόνο για γέλια
 • Διασκεδαστικά γεγονότα που σχετίζονται εφαπτομενικά ή πάρα πολλά διασκεδαστικά γεγονότα
 • Μουσική ή ήχοι φόντου
 • Διακοσμητικές εικόνες που σχετίζονται μόνο χαλαρά με το θέμα ή περιέχουν στοιχεία που αποσπούν την προσοχή, όπως διασημότητες
 • Πληροφορίες για το ίδιο θέμα, αλλά που δεν θα αξιολογούσατε

Οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες συχνά εισχωρούν κρυφά στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, καθώς σχετίζονται χαλαρά με το θέμα. Αυτό μας διευκολύνει να δικαιολογήσουμε τη συμπερίληψή τους. Ωστόσο, η χρήση σαγηνευτικών λεπτομερειών στις μαθησιακές εμπειρίες είναι δυστυχώς πιθανό να έχει μπούμερανγκ.

Γιατί οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες βλάπτουν τη μάθηση και την εκπαίδευση;

Όσο διασκεδαστικές κι αν είναι, οι μελέτες και οι μετααναλύσεις (Rey, 2012; Sundararajan and Adesope, 2020) με τα χρόνια έχουν δείξει ότι οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες τις περισσότερες φορές οδηγούν σε χειρότερα αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι εκπαιδευόμενοι που ασχολήθηκαν με υλικό που περιείχε σαγηνευτικές λεπτομέρειες έδειξαν συνήθως φτωχότερη ανάκληση και χειρότερη ικανότητα να μεταφέρουν τη μάθησή τους σε νέα προβλήματα. Αυτό είναι γνωστό ως το εφέ της σαγηνευτικής λεπτομέρειας.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν έχει ακόμη επίσημα προσδιοριστεί. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ισχυρές θεωρίες που συχνά προβάλλονται, όπως:

 • Υψηλό γνωστικό φορτίο
  Η συμπερίληψη εξωτερικών λεπτομερειών μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά μνήμη εργασίας των μαθητών. Διαχωρίζοντας και αποσπώντας την προσοχή από τα επιδιωκόμενα σημεία διδασκαλίας, οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες μειώνουν την ικανότητα του μαθητή να αναγνωρίζει και να συνθέτει σημαντικές πληροφορίες. Αυτό υποστηρίζεται από μελέτες που έδειξαν αυξημένη επίδραση σαγηνευτικής λεπτομέρειας σε συμμετέχοντες με χαμηλότερη μνήμη εργασίας (Sanchez and Wiley, 2006).
 • Διαταραγμένη ανάπτυξη σχήματος
  Καθώς οι μαθητές συναντούν νέες πληροφορίες, χτίζουν νοητικά μοντέλα (σχήματα) για να οργανώσουν και να ενσωματώσουν τη μάθησή τους. Οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες μπορεί να οδηγήσουν σε μπερδεμένα ή λανθασμένα σχήματα επισημαίνοντας άσχετες πληροφορίες. Αυτό υποστηρίζεται από μελέτες που δείχνουν ότι η θέση των σαγηνευτικών λεπτομερειών μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα (Harp and Mayer, 1998).

Ενώ οι εκπαιδευτές και οι σχεδιαστές που μαθαίνουν μπορεί να μπουν στον πειρασμό να συμπεριλάβουν σαγηνευτικές λεπτομέρειες για να προσελκύσουν το κοινό τους, αυτός ο στόχος είναι τελικά κοντόφθαλμος. Όπως δείχνει το αποτέλεσμα της σαγηνευτικής λεπτομέρειας, η δέσμευση δεν οδηγεί πάντα σε καλύτερη διατήρηση και εφαρμογή της γνώσης.

4 τρόποι για να αποφύγετε τις σαγηνευτικές λεπτομέρειες

Λόγω της ελκυστικής φύσης τους, οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν στο εκπαιδευτικό υλικό απαρατήρητες. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την εμφάνιση σαγηνευτικών λεπτομερειών στις μαθησιακές σας εμπειρίες.

1. Γράψτε Μαθησιακά Αποτελέσματα

Είμαστε τεράστιοι υποστηρικτές της συγγραφής μαθησιακών αποτελεσμάτων. Τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι σαφείς, συνοπτικές δηλώσεις των γνώσεων και των δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι από μια μαθησιακή εμπειρία. Η ανάπτυξη ενός συνόλου μαθησιακών αποτελεσμάτων στην αρχή της διαδικασίας σχεδιασμού για ένα κομμάτι εκπαίδευσης παρέχει μια σαφή εστίαση στο περιεχόμενο. Τα μαθησιακά αποτελέσματα θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την έρευνα του κοινού σας και άνθρωποι που μαθαίνουν ώστε να διασφαλίσετε ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών σας.

2. Έλεγχος και αναθεώρηση

Έχοντας ένα σαφές σύνολο μαθησιακών αποτελεσμάτων στη διάθεσή σας, μπορείτε πολύ πιο εύκολα να ελέγξετε το περιεχόμενό σας για σαγηνευτικές λεπτομέρειες, ρωτώντας εάν είναι πραγματικά σχετικές με την επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Οποιοδήποτε υλικό στην εκπαίδευσή σας που δεν περνά με επιτυχία αυτό το τεστ μπορεί να βελτιωθεί, να απορριφθεί ή να αντικατασταθεί προς όφελος πιο σχετικού περιεχομένου. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να φέρετε ένα φρέσκο ​​και ουδέτερο σύνολο ματιών για να ψάξετε για σαγηνευτικές λεπτομέρειες που έχετε χάσει, καθώς συχνά είμαστε προκατειλημμένοι με τις δικές μας συναρπαστικές ιστορίες ή διασκεδαστικά gif.

3. Κοινοποιήστε τα Μαθησιακά Αποτελέσματα στους Μαθητές

Τα μαθησιακά αποτελέσματα δεν είναι μόνο για εκπαιδευόμενους σχεδιαστές—είναι και για μαθητές! Αν και είναι συχνά δελεαστικό να παρακάμψετε το τμήμα μαθησιακών αποτελεσμάτων μιας εκπαίδευσης, είναι πραγματικά πολύ ωφέλιμο για τους μαθητές να έχουν έναν σαφή οδικό χάρτη της μάθησης που θα ακολουθήσουν. Κοινοποιώντας τα μαθησιακά σας αποτελέσματα στην αρχή της μαθησιακής εμπειρίας, οι εκπαιδευόμενοι είναι σε καλύτερη θέση να αναγνωρίσουν βασικές πληροφορίες και να τις εντάξουν σε ένα συνεκτικό σχήμα.

4. Εμπιστευτείτε το Περιεχόμενό σας

Οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες μπορεί συχνά να παραμείνουν ακόμη και αφού αναγνωριστούν για αυτό που είναι. Γιατί; Επειδή μας αρέσει πολύ να λέμε τη συγκεκριμένη ιστορία ή να μοιραζόμαστε αυτήν την αστεία εικόνα. Παίρνει τα χαμόγελα, τα γέλια, τα σχόλια. Κρυφά, ανησυχούμε ότι η εκπαίδευση θα είναι πραγματικά βαρετή χωρίς αυτό. Και έτσι, μπορεί να είναι δύσκολο να το αφήσεις να φύγει.

Το αντίδοτο σε αυτό είναι να εμπιστεύεστε το περιεχόμενό σας. Οι άνθρωποι είναι φυσικά καλωδιωμένοι να απολαμβάνουν να μαθαίνουν νέα πράγματα και είναι δυνατό να έχουν μια συναρπαστική εμπειρία μάθησης χωρίς όλα τα μιμίδια. Σκεφτείτε εάν μπορείτε να τροποποιήσετε την ιστορία σας ώστε να συνδέεται με το κύριο θέμα σας ή να αλλάξετε μια εικόνα με μια άλλη που είναι πιο σχετική.

Μην παρασυρθείτε

Οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες είναι ακριβώς αυτό — σαγηνευτικές. Τους αρέσει να μπαίνουν κρυφά και να μας λένε πόσο ελκυστικοί είμαστε, ενώ αποσπούν ήσυχα την προσοχή, διχάζουν και μπερδεύουν τους μαθητές σας. Καθώς ξεκινά το 2022, γιατί να μην βάλετε στόχο φέτος να εντοπίσετε και να αποτρέψετε τις σαγηνευτικές λεπτομέρειες προτού αναλάβουν την προπόνησή σας; Οι μαθητές σας θα επωφεληθούν από την καλύτερη ανάκληση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των νέων γνώσεών τους.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

 • Harp, SF και RE Mayer. 1998. «Πώς οι σαγηνευτικές λεπτομέρειες κάνουν τη ζημιά τους: μια θεωρία του γνωστικού ενδιαφέροντος στη μάθηση των επιστημών». Journal of Educational Psychology 90 (3): 414–434.
 • Rey, GD 2012. “Μια ανασκόπηση της έρευνας και μια μετα-ανάλυση του εφέ της σαγηνευτικής λεπτομέρειας.” Επιθεώρηση Εκπαιδευτικής Έρευνας 7 (3): 216–237.
 • Sanchez, C. and J. Wiley. 2006. “An Examination of the Seductive Detail Effects in Terms of Working Memory Capacity.” Μνήμη & Γνώση 34(2): 344–355.
 • Sundararajan, Ν., and O. Adesope. 2020. “Κρατήστε το συνεκτικό: Μια μετα-ανάλυση του εφέ σαγηνευτικών λεπτομερειών.” Επιθεώρηση Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας 32 (3): 707–734.

Έκδοση eBook: HowToo

HowToo

Δημιουργήστε, μοιραστείτε, παρακολουθήστε και διανείμετε απίστευτες εμπειρίες εκμάθησης σε οποιαδήποτε συσκευή μέσα σε λίγα λεπτά. Γεμάτο πρότυπα, έτοιμες ενότητες, διαδραστικά στοιχεία, δωρεάν μέσα και όλα υποστηρίζονται από την επιστήμη της μάθησης και τα πρότυπα προσβασιμότητας.