Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης: 6 Συμβουλές Δια Βίου Μάθησης

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης: Πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τη δια βίου μάθηση στην καθημερινότητά σας;

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 24η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης για να γιορτάσει τον ρόλο της στην ειρήνη και την ανάπτυξη. Με αυτή τη δράση, ενίσχυσαν την πεποίθησή τους ότι εφόσον οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να ασκούν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα μέλλον πιο ειρηνικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς.

Το να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να μαθαίνουμε νέα πράγματα δεν χάνουν ποτέ τη σημασία τους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επάγγελμά του. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν τους μαθησιακούς «μύες» τους σε νεαρή ηλικία με την παραδοσιακή εκπαίδευση και ελπίζουμε να προχωρήσουν για να γίνουν δια βίου μαθητές που προσπαθούν συνεχώς να αποκτήσουν νέες γνώσεις έξω από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Εάν σκέφτεστε να γίνετε ο ίδιος δια βίου μαθητής, ελάτε μαζί μας να εξερευνήσουμε τα τι, τα γιατί και τα πώς της δια βίου μάθησης.

Δια Βίου Μάθηση Vs. Παραδοσιακή Εκπαίδευση

Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δια βίου μάθηση αναφέρεται σε μια εκπαίδευση με πρωτοβουλία που εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη. Αν και τις περισσότερες φορές, παρουσιάζεται με τη μορφή άτυπης μάθησης, μπορεί να εξασκηθεί σε παραδοσιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως σχολεία και πανεπιστήμια. Αυτό που το ξεχωρίζει πραγματικά από τους παραδοσιακούς τρόπους μάθησης είναι ότι είναι εθελοντικό, με κίνητρα και βασίζεται στα ενδιαφέροντα ή τους στόχους του κάθε ατόμου.

Πώς ωφελούμαστε από την αυτοκατευθυνόμενη εκπαίδευση;

Υπάρχουν πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορείτε να απολαύσετε μόλις αρχίσετε να ασχολείστε με τη δια βίου μάθηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρεί το μυαλό ενεργό. Σε τελική ανάλυση, ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς, και η άσκηση του μαθαίνοντας νέα πράγματα τον εμποδίζει να κολλήσει σε μια αποτελμάτωση. Επιπλέον, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων και η ανακάλυψη νέων ενδιαφερόντων εξαλείφουν την πλήξη, σας προσφέρουν νέες ευκαιρίες και σας βοηθούν να διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο. Για να μην αναφέρουμε ότι θα μπορούσατε να βελτιώσετε τις υπάρχουσες επαγγελματικές σας δεξιότητες και ακόμη και να ανακαλύψετε μια νέα καριέρα για τον εαυτό σας. Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σας, να κάνουν τη ζωή σας πιο ενδιαφέρουσα και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητά της.

6 Συμβουλές για να μαθαίνεις κάτι νέο κάθε μέρα

Αλλά πώς μπορείτε να ανακινήσετε τη ρουτίνα σας και να κάνετε τη μετάβαση από την επίσημη εκπαίδευση στη δια βίου μάθηση; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν στη δια βίου μάθηση μόνο μέσω δαπανηρών και χρονοβόρων δραστηριοτήτων που καθοδηγούνται από εκπαιδευτές, όπως μαθήματα ή σεμινάρια. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Σε αυτό το άρθρο, θα αποκαλύψουμε 6 εύκολους και φθηνούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναπτύξετε μια δια βίου συνήθεια μάθησης.

1. Εξερευνήστε τα ενδιαφέροντά σας

Ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να ανακαλύψετε τι πραγματικά σας ενδιαφέρει. Μπορεί να είναι ένα χόμπι που είχατε παλιά ή πάντα θέλατε να δοκιμάσετε ή μια δεξιότητα που θα θέλατε να αναπτύξετε. Το να περιορίσετε τα πάθη σας, σας βοηθά να θέσετε στόχους και να ξεκινήσετε να δημιουργείτε το μονοπάτι μάθησής σας. Έτσι, αποφεύγετε να εμπλακείτε επιφανειακά σε πολλά θέματα. Αντίθετα, συλλέγετε μαθησιακές εμπειρίες που έχουν μέγιστο αντίκτυπο στη μελλοντική σας ανάπτυξη.

2. Διαβάστε περισσότερα

Το διάβασμα είναι ο απόλυτος τρόπος συμμετοχής στη δια βίου μάθηση. Είναι επίσης μια καθημερινή συνήθεια του μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος διαβάζει 50 βιβλία το χρόνο. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε αρκετό χρόνο για να διαβάσετε ολόκληρα βιβλία, μην αποθαρρύνεστε. Μπορείτε να διαβάσετε μόνο ένα κεφάλαιο την ημέρα ή να δώσετε μια ευκαιρία στα ηχητικά βιβλία. Είναι τέλεια για να τα ακούτε ενώ μετακινείστε ή κάνετε δουλειές. Επιπλέον, τα άρθρα και οι αναρτήσεις ιστολογίου χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να διαβάσουν, αλλά μπορούν να συσκευάσουν τόσες πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης είναι η τέλεια ευκαιρία για να ξεκινήσετε τη λίστα TBR.

3. Παρακολουθήστε διαδικτυακά μαθήματα

Η τεχνολογία είναι πραγματικά με το μέρος μας όταν πρόκειται για τη δια βίου μάθηση. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ιστότοποι που προσφέρουν πλήρη μαθήματα για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να φανταστείτε, συχνά δωρεάν. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των διαδικτυακών μαθημάτων είναι ότι αποτελούν καθοδηγούμενες και ολοκληρωμένες μαθησιακές εμπειρίες που μπορείτε να ολοκληρώσετε με τον δικό σας ρυθμό. Πρέπει όμως να είστε συνεπείς και να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους για να τους ξεπεράσετε. Αφιερώστε λοιπόν 10-20 λεπτά εξάσκησης καθημερινά και συνεχίστε μέχρι να τα ολοκληρώσετε.

4. Πειραματιστείτε με διάφορες μεθόδους μάθησης

Δεν μαθαίνουν όλοι και δεν διατηρούν νέες πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί άνθρωποι είναι οπτικοί μαθητές, ενώ άλλοι είναι ακουστικοί ή λεκτικοί. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι ξέρετε τι είναι καλύτερο για εσάς, εξακολουθήστε να στοχεύετε στην ποικιλία. Καταγράψτε πληροφορίες, ακούστε podcast, εγγραφείτε σε ενημερωτικά δελτία ή παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της μάθησης και της άτυπης εκπαίδευσης. Μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει ακόμα το αγαπημένο σας!

5. Κοινωνικοποιήστε με άλλους μαθητές

Οι άνθρωποι με τους οποίους περιτριγυρίζεστε είναι ζωτικής σημασίας για το ταξίδι δια βίου μάθησης. Σκέψου το. Εάν δεν περιβάλλεστε από περίεργους ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με τη γνώση, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εκπληρώσετε τους μαθησιακούς σας στόχους. Έτσι, απευθυνθείτε σε ενδιαφέροντα άτομα που θαυμάζετε, είτε είναι συνάδελφοι είτε κάποιοι που γνωρίσατε σε ένα φόρουμ ή μια ομάδα μελέτης. Η συμμετοχή σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με άλλους δια βίου μαθητές σάς βοηθά να διατηρείτε ανοιχτό μυαλό και σας εμπνέει να συνεχίσετε την προσπάθειά σας για αυτοβελτίωση.

6. Κάντε το ως προτεραιότητα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η συνέπεια είναι το κλειδί για να γίνει κάποιος αποτελεσματικός μαθητής δια βίου. Είτε είστε φοιτητής είτε επαγγελματίας, η ζωή είναι απασχολημένη. Εάν δεν θέλετε να αφιερώσετε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα της ημέρας σας στη μάθηση, άλλες λιγότερο σημαντικές εργασίες θα σας χρειαστούν. Για να το αποφύγετε αυτό, πρέπει να αποφασίσετε να κάνετε τη μάθηση προτεραιότητα στην ημέρα σας. Αφιερώστε μόλις 15 λεπτά την ημέρα και προσπαθήστε να μην ξεφύγετε από το πρόγραμμα.

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση είναι η κινητήρια δύναμη που κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Ομοίως, η δια βίου μάθηση μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι αυτοβελτίωσής σας και να ανοίξει έναν κόσμο γνώσεων και ευκαιριών για εσάς. Ας ελπίσουμε ότι οι συμβουλές που μοιραστήκαμε σε αυτό το άρθρο σας βοήθησαν να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να ασχοληθείτε με τη δια βίου μάθηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αποφασιστικότητα να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε.

Έκδοση eBook: Homebase

Εδρα

Κάντε τη δουλειά πιο εύκολη. Η διαχείριση μιας μικρής επιχείρησης δεν ήταν ποτέ πιο δύσκολη. Το Homebase βοηθά με δωρεάν εργαλεία για την παρακολούθηση του χρόνου και τη διαχείριση της ομάδας σας.